Dat is raak! Maak kennis met onze voordeelsets boksmateriaal! Sla HIER je slag!
Vragen? Bel ons op 03 291 00 30

Akoestiek verbeteren

Piepen, stuiteren, fluiten en schreeuwen Piepen, stuiteren, fluiten en schreeuwen

Piepende schoenen, stuiterende ballen, het scheidsrechterfluitje en het geroep/geschreeuw van kinderen/sporters onder elkaar. Je kent deze geluiden vast wel. Maar wist je ook dat slechte akoestiek bij sportdocenten kan leiden tot vermoeidheid, hoofdpijn, stemproblemen, concentratieproblemen, een tijdelijke pieptoon in het oor of zelfs permanente gehoorbeschadiging? Piepende schoenen, stuiterende ballen, het scheidsrechterfluitje en het geroep/geschreeuw van kinderen/sporters onder elkaar. Je kent deze geluiden vast wel. Maar wist je ook dat slechte akoestiek bij sportdocenten kan leiden tot vermoeidheid, hoofdpijn, stemproblemen, concentratieproblemen, een tijdelijke pieptoon in het oor of zelfs permanente gehoorbeschadiging?

Goede akoestiek is een must Goede akoestiek is een must

Door het voldoende dempen van sport- en spreekgeluid voldoe je aan de ARBO-eisen. Je loopt minder kans op gehoorschade en je instructies of waarschuwingen zijn beter verstaanbaar. Een akoestisch veilige werkomgeving creëren in de gymzaal/sporthal begint met een akoestische meting. Janssen-Fritsen kan dit voor je verzorgen. Door het voldoende dempen van sport- en spreekgeluid voldoe je aan de ARBO-eisen. Je loopt minder kans op gehoorschade en je instructies of waarschuwingen zijn beter verstaanbaar. Een akoestisch veilige werkomgeving creëren in de turnzaal/sporthal begint met een akoestische meting. Janssen-Fritsen kan dit voor je verzorgen.

Meten is weten Meten is weten

Bij een akoestische meting meten we de nagalmtijd. Dat is de tijd in seconden waarin, na het stoppen van een geluidspuls, het geluidsniveau 60 decibel is gedaald. We meten de nagalmtijd op verschillende plaatsen in de zaal in zes frequentiebanden. Bij een akoestische meting meten we de nagalmtijd. Dat is de tijd in seconden waarin, na het stoppen van een geluidspuls, het geluidsniveau 60 decibel is gedaald. We meten de nagalmtijd op verschillende plaatsen in de zaal in zes frequentiebanden. De uitkomst toetsen we aan de akoestieknormering van NOC*NSF/KVLO.

Dempen Dempen

Om de nagalmtijd te dempen dient er voldoende geluidsabsorberend materiaal aangebracht te worden. Vanaf de sportvloer is de eerste 3 meter wand daarbij het meest effectief. Het materiaal zit dan op oor- en sporthoogte. Om de nagalmtijd te dempen dient er voldoende geluidsabsorberend materiaal aangebracht te worden. Vanaf de sportvloer is de eerste 3 meter wand daarbij het meest effectief. Het materiaal zit dan op oor- en sporthoogte.

Voldoet jouw accommodatie aan de akoestieknormen? Voldoet jouw accommodatie aan de akoestieknormen?

In onderstaand document kun je zien aan welke akoestieknormen jouw sportaccommodatie moet voldoen. Hierbij geldt: hoe groter de zaal, hoe hoger de gemiddelde nagalmtijd mag zijn in dat zaaldeel (met geopende of gesloten scheidingswand).

In onderstaand document kun je zien aan welke akoestieknormen jouw sportaccommodatie moet voldoen. Hierbij geldt: hoe groter de zaal, hoe hoger de gemiddelde nagalmtijd mag zijn in dat zaaldeel (met geopende of gesloten scheidingswand).

* Dit veld is verplicht
Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en de Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.
Privacy *

Meer informatie of een akoestische meting aanvragen?

Wil je graag meer informatie ontvangen of een akoestische meting aanvragen? Vul dan het formulier in en een van onze medewerkers neemt zo snel mogelijk contact met je op. 

Meer informatie Meer informatie