Van 17 t/m 30 april: buitenspeel-korting op twee outdoor producten! Bekijk de promotie hier!
Vragen? Bel ons op 03 291 00 30

De keuze van Vilvoorde voor Janssen-Fritsen

Teamverantwoordelijke infrastructuur Jo Lippens over de samenwerking met Janssen-Fritsen

We spreken met Jo Lippens, inmiddels 32 jaar werkzaam binnen de stad Vilvoorde. Begonnen als sportfunctionaris bij de VZW Vilvoordse sportcentra, is Jo door de ontwikkelingen nu “teamverantwoordelijke infrastructuur”. Dit doet hij met name voor de dienst vrije tijd, ofwel de sportgebouwen, jeugdgebouwen en cultuurgebouwen. Denk hierbij aan zwembad, voetbalstadia, atletiekpiste, padel- en tennisterreinen en sporthallen.

Daarnaast is Jo ook verantwoordelijk voor de turnzalen van scholen, jeugdlokalen en andere sociaal culturele plaatsen. Vilvoorde heeft 46.000 inwoners. In elke wijk van de stad zijn er één of meerdere lagere scholen of middelbare scholen ingepland. De naschoolse verhuur van de turnzalen van de lagere scholen van het stedelijk onderwijs en de twee sportzalen van Het Atheneum vallen ook onder het beheer van de dienst VrijeTijd.

Vanuit welke noodzaak werd er een aanbesteding voor een raamcontract uitgeschreven?

De toestellen in onze accommodaties waren verouderd. Daarop hebben wij in samenwerking met de dienst onderwijs besloten om een keurder langs te sturen bij alle zalen. We ontvingen een uitgebreid rapport waarmee duidelijk kon worden aangetoond dat veel toestellen afgekeurd waren. Door deze onveilige situatie ontstond de noodzaak om te vernieuwen.

Wat omvat het raamcontract?

De aankoop van alle turntoestellen en sporttoestellen. In eerste instantie de toestellen die afgekeurd waren, maar ook uitbreiding van het aanbod in samenspraak met de gebruikers. Niet alleen de losse toestellen maar ook de vaste oplossingen zoals klim- en ladderinstallaties. Een project voor 2024 is bijvoorbeeld het opnemen van een nieuwe rekstokinstallatie. De focus ligt voor ons op de turn- en sporttoestellen, maar mocht blijken dat er geld over is aan het einde van de contractperiode, dan overwegen we toch ook te investeren in kleiner spelmateriaal. Kort samengevat omvat het raamcontract alles wat Janssen-Fritsen kan leveren.

Wat zijn de voordelen?

Er hoeft niet steeds een procedure opgestart te worden. Het raamcontract is goedgekeurd voor de hele legislatuur en omvat een bepaalde som, waarbij wij telkens een jaarbon opmaken van de kredieten die wij hebben voorzien voor dat budgetjaar. En dan kunnen wij, in samenspraak met de leerkrachten van de scholen en de huurders, en afhankelijk van de noodzaak projecten uitkiezen om toestellen de vernieuwen in de zalen.

Waarom werd gekozen voor JF?

Duurzaamheid en stevigheid van de toestellen waren relevante pluspunten in het maken van de keuze. Wij hebben ook aandachtig gekeken naar maatschappelijk verantwoord ondernemen. Janssen-Fritsen kon aantonen milieuvriendelijke en ecologische keuzes te maken bij het inkopen van materialen voor de toestellen.

Hoe verloopt de samenwerking?

Het is prettig om van klanten te vernemen dat de toestellen heel degelijk en kwaliteitsvol zijn. We krijgen met materiaal van Janssen-Fritsen, in tegenstelling tot andere leveranciers, niet vaak te maken met fouten of problemen. We hebben geen klachten.

Wij zijn uitermate blij met dit raamcontract. Het zorgt voor een grote flexibiliteit bij de aankoop van turn- en sportmateriaal. De kosten worden verspreid over de ganse legislatuur. Er is een grote inspraak van de huurders en de leerkrachten. We zijn blij met de goedkeuring van het bestuur om dergelijk raamcontract mogelijk te maken.

Wat hoopt de stad na 4 jaar gerealiseerd te hebben?

Wij hopen minstens alle toestellen die in het inspectierapport een negatief oordeel kregen, vervangen te hebben. Daarnaast beperken we ons niet tot de lokalen en sporthallen die voorzien waren bij aanvang van het raamcontract. De focus wordt open getrokken naar alle lokalen die wij beheren.