Circulaire sporthal in aanbouw

27 Augustus 2018

Lange tijd hadden we een verbruikseconomie. De maatschappij nam, gebruikte en gooide weg.

In plaats van eenmalig verbruiken, kunnen we ook op een circulaire manier produceren. Bij het maken van producten in een compleet circulaire economie gaan waardevolle grondstoffen niet verloren. Daarnaast zijn producten en hun onderdelen ontworpen voor demontage en hergebruik van materialen.

Op dit moment richten we in Wageningen een sporthal in die geheel is opgezet volgens circulaire economie. Deze manier van aanbesteden groeit in populariteit. In deze sporthal werken we verpakkingsvrij, wordt er geen PVC in producten verwerkt en zijn toestellen compleet demontabel. Als voorloper in milieubewust ondernemen, laten we graag zien hoe we circulair ondernemen.

Circulaire economie
De inspiratie voor circulair ondernemen komt uit de natuur. Daar bestaat afval niet. Afval dient in de natuur als grondstof of voeding voor iets anders. Zo blijft de natuur in evenwicht. Wij willen ook graag zodanig omgaan met onze grondstoffen en ons afval dat we klimaatneutraal toestellen produceren. Een samenleving zonder afval is het doel.

Circulaire economie - Janssen-Fritsen

Lange termijn
Janssen-Fritsen kijkt graag vooruit. We denken aan de toekomst. Bij het ontwerpen van het product kijken we daarom niet alleen naar het heden. We denken ook na over de lange termijn van onze toestellen. We stellen ons hierbij de vraag: hoe gaan we dit product en componenten een zo lang mogelijke levensduur geven? En wat zal er gebeuren na einde levensduur?

We zorgen er daarom voor dat producten robuust zijn. Onze toestellen zijn van nature sterk en dat geeft ze een lange levensduur. Onderdelen die veel slijten zoals hoezen en wielen, kunnen we gewoon vervangen. Eén defect onderdeel is niet funest voor het toestel, want onderdelen zijn tot in lengte van jaren los leverbaar.

Voorbeelden
Tenzij het echt noodzakelijk is voor de veiligheid van het toestel, zullen wij onderdelen niet aan elkaar verlijmen. Daardoor zijn onderdelen goed van elkaar te scheiden en dat maakt re- en upcyclen makkelijker.
We passen geen potentieel gevaarlijke bestandsdelen en weekmakers toe. Ons hout heeft een FSC- of PEFC-label en is daarmee eerlijk en bewust verkregen.

In de sporthal in Wageningen wordt er PVC-vrij en ftalaat-vrij antislip verwerkt in de turnmatten. Er wordt verpakkingsvrij gewerkt en ook wordt er gebruik gemaakt van hout van bomen van rubberplantages (rubberwood). Deze bomen hebben 25 jaar lang latex gegeven. Na de afgifte krijgen ze een tweede leven als constructiehout. De verwerking ervan gebeurt met groene energie. Ten slotte zijn alle toestellen compleet demontabel.

Een nieuw leven voor oude toestellen
Bent u toe aan nieuwe toestellen? Uw oude toestellen zijn waarschijnlijk nog bruikbaar. Stichting Sports for Children neemt ze kosteloos mee retour, knapt ze op en geeft ze een nieuwe bestemming in landen waar ze anders geen toestellen hebben om mee te sporten en spelen. Onderdelen die nog bruikbaar zijn, worden hergebruikt als o.a. tassen, stoelen en vogelhuisjes.

Lees meer over onze MVO activiteiten